Opleidingen

CursussenLibosan Therapy:Sijmoves medical taping cursussen voor masseurs:Stoelmassage cursussen:Opleiding tot Gewrichtstherapeut:Overige cursussen:Wellness totaal pakket:

Last Minutes


18-01-2019  NGS Opleiding Sportmassag..
21-01-2019  NGS Opleiding Sportmassag..
24-01-2019  Cursus Stoelmassage ( Pre..
05-02-2019  Cursus Voetreflex Massage
07-02-2019  Cursus Triggerpoint Thera..


Open dag

Stoelmasseurs gezocht


Massage- en Opleidingsinstituut Libosan B.V. is op zoek naar stoelmasseurs voor grote opdrachten in Nederland.

Lees meer »

Nieuws
Video's


Cursus Stoelmassage ( Preventief )
Cursus Specialisatie Stoelmassage© ( Curatief )
Cursus Ontspanningsmassage


Medische Basiskennis op HBO niveau (PLATO/CPION)


StartdatumAantal dagenDagTijdPlaatsPrijsDataInschrijven

Medische Basiskennis op HBO niveau

In toenemende mate professionaliseert de natuurgerichte gezondheidszorg zich. Hiervoor is het belangrijk een gedegen Medische Basiskennis te bezitten. Onze Cpion geaccrediteerde opleiding voldoet ruimschoots aan de PLATO-eisen en is hiervoor uitermate geschikt.
Het menselijk lichaam is een wonder op zich. Hoe meer je leert over de functies van en de samenwerking in het menselijke lichaam hoe meer bewondering je hiervoor krijgt. Als therapeut krijg je te maken met allerlei ziektebeelden en net dan is het een must om de onderliggende oorzaken bekeken vanuit de reguliere westerse geneeskunde goed te kennen. Zo weet je precies wanneer je kunt behandelen en wanneer het beter is om je cliënt te verwijzen naar een arts. En doordat je de taal van de artsen leert spreken en verstaan wordt samenwerking en overleg gemakkelijker.

Accreditatie
De opleiding is geaccrediteerd door CPION en SNRO en daardoor door alle beroepsverenigingen BATC, FAGT, FONG, MBOG, LNVG, VBAG, NVST, VIV, VNRT, VNT en ZHONG. De opleiding is door het Cpion voor 50 ECTS geaccrediteerd.

Lesinhoud 
De lessen anatomie/fysiologie en de lessen pathologie/farmacologie wisselen elkaar af. Per orgaansysteem wordt eerst de anatomie en fysiologie behandeld, pas daarna wordt de pathologie/farmacologie hiervan uitgelegd. Dit maakt de lesstof duidelijk en praktisch. De psychosociale basiskennis wordt halverwege de opleiding behandeld.

Anatomie - fysiologie - pathologie

 • Afweerstelsel Circulatie- en lymfestelsel
 • Motorische stelsel
 • Spijsverteringsstelsel
 • KNO – en ademhalingsstelsel
 • Urinewegstelsel
 • Huid en zintuigen
 • Hormoonstelsel
 • Zenuwstelsel
 • Gynaecologie
 • Geriatrie

Gezondheidszorg en psychosociale basiskennis

 • Kennis van de gezondheidszorg en organisaties
 • Psychologie
 • Psychopathologie
 • Therapeutische vaardigheden

Praktisch en innovatief
De lessen worden op een ervaringsgerichte wijze gedoceerd. Er wordt veel met praktijkvoorbeelden gewerkt zodat je de theorie gaat herkennen in je eigen praktijk. De lesstof wordt via de elektronische leeromgeving van Total Health nog extra ondersteund met filmpjes, casussen en diverse vragen.

Hierdoor maak je je de theorie over het wonder van het menselijke lichaam, op spelenderwijze eigen. In de opleiding wordt de nadruk gelegd op die klachten en symptomen, die je in je praktijk veelvuldig tegenkomt. Ook wordt er veel aandacht besteed aan het herkennen van de pluis/niet-pluis symptomen zodat je weet wanneer je iemand dient door te sturen naar de huisarts. Bovendien wordt er aandacht besteed aan het leren communiceren met artsen en therapeuten uit de reguliere geneeskunde. Daar waar mogelijk worden verbanden gelegd tussen de reguliere geneeskunde en de natuurgeneeskunde.

Tijdsduur van de Opleiding Medische basiskennis
Om je optimaal te kunnen begeleiden bestaat de opleiding daarom uit 15 lesdagen en werken we met relatief kleine klassen. Regelmatig contact met een docent geeft je de mogelijkheid om, indien je met vragen zit, deze persoonlijk te kunnen stellen. Bovendien kan de lesstof op een praktische, diepgaande, interactieve manier worden verduidelijkt.

De opleiding Medische basiskennis in 1 jaar of 2 jaar volgen
De opleiding is ook verdeeld over twee jaar te volgen. Je rondt dan in het eerste jaar de module anatomie/fysiologie af, waarna je het jaar daarna de module pathologie/farmacologie en de module psychosociale basiskennis/organisatie van de gezondheidszorg afrondt.

Thuisstudie onderdeel van je opleiding
Thuisstudie is een wezenlijk onderdeel van de opleiding. Door je goed voor te bereiden kun je in de les actief deelnemen en de casuïstiek, die uitgaat van praktijksituaties, goed begrijpen. Het is dan ook een must om vooraf de lesstof goed te bestuderen. Om het studeren gemakkelijker te maken zijn er bij elke les vragen opgenomen waardoor je op een effectieve manier de lesstof kunt bestuderen. Het zorgt dat je de hoofd- van bijzaken snel leert onderscheiden.

Na elke les een korte toets
Om te zorgen dat je de lesstof goed begrijpt en toch geen examenstress ervaart, hebben we dit jaar de toetsing in kleinere behapbare stappen verdeeld. Op het einde van elke les wordt een korte toets gehouden over de lesstof die die dag is behandeld. Om je hierop goed voor te kunnen bereiden krijg je bij elke les een aantal leerdoelen. Door deze uit te werken bereid je je op een gedegen manier voor op de lesdag. Alle behaalde scores van de lesdagtoetsen tellen samen mee voor een cijfer dat voor 60% meetelt. Je mag van zowel Anatomie/Fysiologie als Pathologie één toets missen, bijvoorbeeld omdat je ziek was of om een andere reden de lesdag niet kon voorbereiden en de lesdagtoets niet (goed) kon maken. De eindtoets, op het eind van het studiejaar, gaat alleen over de pluis/niet pluis situaties in allerlei ziekten en inzichts-leerdoelen van de anatomie en fysiologie. Dit punt telt voor 40% mee. 

Nascholing
Om je kennis op peil te houden en verder uit te breiden kunt u bij ons nascholingsdagen met specifieke thema's volgen.

Om deze opleiding te volgen heb je de volgende literatuur nodig:
Anatomie/Fysiologie: 
Bouw en werking van het menselijk lichaam - Ehrlich, E. - ISBN 9781000000116 
Pathologie/Farmacologie: 
Merck Manual Medisch handboek - ISBN 9789031343003 
Psychosociale basiskennis:
Beknopte psychiatrie - Griez, E.J.L. & Honig, A. - ISBN 9789023246589
Aanbevolen; Motiverende gespreksvoering in de gezondheidszorg - Rollnick, S. & Miller, W.R. - ISBN 9789075569476 

Lessen: 15 lesdagen Kosten: € 1625,- (in 3 termijnen van € 558,-) incl. studiemateriaal, excl. verplichte literatuur, incl. Cpion registratie en toets. Eénmalige inschrijfkosten € 75,-  Hertoets: € 75,-Alle prijzen zijn vrijgesteld van BTW